Saturday, December 31, 2011

Cuti yang dah nak habis.

Assalam, yo, what's up?

Aku alhamdulillah. Cuma kurang sihat sikit but its okay since sakit penebus dosa kan. So, insyaALLAH tak lama lagi sihatlah. Amin! Aku pergi Italy 19-24 December. Malam 19 itu tak tidur, sebab gerak airport pukul 1.30pagi. Balik sampai sini 24 malam.25hb pagi itu bawa my very good friend and her sister bawa jalan kaki around London, Tower Bridge and London Bridge.  Nak pergi jauh-jauh, nanti tak balik karang, tak ada transport on christmas day. The next day, pergi oxford street from pukul 8am sampai 8pm. Sekali ada orang kena stabbed, 2 cases pula itu. Cuak cap ayamlah kan.Anyway, alhamdulillah, setelah beberapa hari, 27hb malam, sending off my friend and her sister at london euston station, leaving for Dublin, Ireland. 

Banyak sangat aku dah belajar sepanjang cuti ini. Banyak sangat. Aku rasa yang paling memberi kesan kepada aku adalah, kekuatan untuk melaksanakan tanggungjawab sebagai seorang kawan. 
Nak cakap,
 "Oh, we are best friend."
"Let us be friend forever."
"Aku sayang dekat kau. Kau bestlah."

Benda nak loving-loving semua, best-best time waktu senang memang senang nak cakap. Tapi cuba bila dalam keadaan susah, sanggupkah kita melepaskan masa yang kita ada untuk sesuatu perkara yang tak berkaitan dengan kita pun? Fikirkan masalah itu juga. Ha, jawap-jawap. Sanggupkah? Fikir banyak kali kan?

Tahu tak aku menuntut ilmu persahabatan dengan siapa, dengan girls yang gambar dia orang banyak dekat bawah ini. 15 buddies aku. Aku takkan lupa zaman sekolah dulu. Masa nak assembley, seorang member mengadu tertinggal nametag dekat asrama. Seorang lagi tanpa hesitation langsung. Langsung. Offer; "Kau nak aku teman?Jom." Padahal, yang seorang yang offer itu aware kot apa risks kalau balik asrama bukan pada waktunya. Nanti warden terjumpe, nayaa kot. Tak pasal nama naik. Aku yang menyaksikan dekat situ, "Dalam hati, like wow!".Awesome sangat friendship yang terbina ini.

Lagi satu aku takkan lupa. Masa sekolah, seorang member aku mengadu tak ada duit. Tahu tak apa jadi, 2/3 orang offer; "Kau nak pinjam duit aku?". Berlumba lumba masing masing nak kasi pinjamkan duit. Padahal masa sekolah dulu, duit mak ayah bagi sebulan sekali and tak adalah banyak sangat. Paling kurang RM50. See? Gilakan. It touched my heart kot. Like seriously. Keadaan ini mengajar aku untuk tidak mementingkan diri. Kawan susah, selagi mampu tolong. Kalau tak mampu, cakap. Jangan bagi harapan palsu, kata boleh boleh, dalam hati dah tahu dah, tak nak tolong. Niatkan kerana Dia, insyaALLAH susah macam mana pun, Allah akan permudahkan. Yakinlah wahai Wan Najah Maryam Mohd Daud dan siapa yang baca ini.

Cakap pasal persahabatan, nanti ada kawan cakap dekat kita, "Kau sombonglah sekarang." Lepas itu, dihimpit rasa bersalah, sebab dalam hati tak berniat langsung untuk sombong. Cuma busy, masa laju jalan, nak pula clinical year. Tak sempat nak catch up. Tapi kan kadang-kadang fikirkan balik, dalam persahabatan. ini, tepuk sebelah tangan tak berbunyi.  Dia tak boleh seorang saja berusaha nak jaga persahabatan itu, Dia saja yang kene contact lagi satu. Pihak satu lagi, tak buat apa-apa. Hanya tunggu untuk dicontact. Kalau tak dicontact, cakap kawan lagi satu sombong. Effort kena dua-dua pihak. Bukan satu saje  Wan Najah. Mak pesan, umur dah besar ini, masing-masing ada hal sendiri, kalau terasa diri diabaikan oleh member, jangan cepat melatah. Tak payah emo, nak kecik, amik hati. Dia tak approach, kita approach dia.Betul. ya ALLAH, berikan kami kekuatan untuk berlapang dada and tak bersangka buruk.

Okaylah itu saja. Ulasan untuk mengingatkan diri yang lalai ini for today. Semoge Allah permudahkan segala urusan kita pada hari ini and have a nice day. Amin ya rabbal alameen.

Thursday, December 29, 2011

Bentar.

ya Allah, berhabuk ha blog. Lama tak sentuh. Tapi ni sentuh sekejap saja. Sebab dah penat. Cuti tinggal 5 hari. insyaAllah, kalau ada masa nanti orang update elok-elok. Sekarang a bit busy. Byee!

Sunday, December 18, 2011

Abouji, it's your bday!

Alhamdulillah.ya Allah. happy 52 bday bah! Orang doakan babah supaya panjang umur, dimurahkan rezeki, dikurniakan kesihatan yang baek and dikurniakan anak anak yang soleh, solehah termasuklah orang ini. People said muka orang macam ke arah babah, ada yang cakap mama,orang pun konfius tapi yang pasti warna kulit ikut babah. Itu tak payah sangsi. Bagus jugaklah tak ikut mak sangat. Orang kata ikut mak muka, nanti panas. Tak masuk. Orang so far alhamdulillah. Masuklah dengan mama babah, macam member. 

Comparelah sendiri muke aku macam siapa.August 2009

Anyway, thanks to Allah, aku dikurniakan seorang ayah yangg strict tapi otai juga. Otai yang macam kelakar and sporting ah. Ayah aku ini kelakar gak suka nak buat suara comel-comel kalau aku call. Konon menyamar orang lainlah apalah. Menyamar macam mana pun aku kenal. Dah nama ayah sendiri. Ini gambar ayah aku masa muda. Ayah aku tinggi. Mak aku tinggi. Itu anak-anak semua tinggi. Aku jelah yang ketot among dia orang. 171cm. Naqib 184cm. Lagilah. Padahal baru form3. =_=.Oh ni gambar 22 tahun yang lalu :)

                                                                         June 1989

Anyway babah, di sini orang nak ambik kesempatan nak minta ampun maaf atas segale kesalahan yang orang buat sejak orang lahir sampai dah umur 22 tahun ini. Orang pun nak cakap terima kasih yangg tak terhingga atas segale galenya sebab atas didikan babah and mama dengan izin Allah telah menjadikan orang yang hari ini. Orang tahu kadang-kadang orang degil tapi kalau selalu, sorylah orang tak bermaksud. Orang nampak je degil, tak nak dengar, tak bagi tumpuan tapi sebenarnya, orang dengar apa semua babah cakap. Orang ingat elok elok. Orang ingat lagi pesan babah mama sampai sekarang. 

"Babah and mama dah didik elok-elok, bagi ajaran agama semua, kalau dekat Malaysia, selagi depan mata babah mama dah try sedaya upaya jaga elok-elok, berambik berantar, bagi nasihat. Nanti kat oversea, pandai-pandailah  you jaga diri eh."

InsyaAllah babah mama. Orang akan sedaya upaya jaga diri orang sebagaimana mama babah jaga orang dekat Malaysia. Babah kalau nak tahu, orang dekat sini jalan-jalan tak pakai high heels pun. Kalau pergi mana-mana pakai kasut senang nak lari. Pakai bag pun bila perlu. Sedaya upaya tak khayal or excited sangat kalau apa-apa. berlaku. Kalau nak buat apa-apa, orang akan call babah mama mintak izin dulu. Apa babah and mama tak bagi, orang selagi itu cuba untuk tak buat. Kalau  terpaksa, orang call bagitahu. Babah  mama selalu pesan zikirkan. Orang rasa happy sebab bukan semua mak ayah pesan macam itu. Tapi babah and mama selalu pesan macam itu. Suruh selawat juga. Orang sangat bersyukur dekat Allah dikurniakan mak ayah yang dapat berbincang kalau ada apa-apa hal, share opinions. Mak ayah yang tegur straight away kalau orang buat salah. Sesi tegur menegur selalu berlaku dalam kereta. Dekat sini, tak ada sapa nak tegur. Itu kalau boleh, orang sedaya upaya ingat balik apa babah and mama pesan dekat orang. InsyaAllah, orang akan cuba sedaya upaya menjadi anak yang lebih baik dari semasa ke semasa. Kalau gagal, orang akan cuba lagi. Tak boleh putus asa.

Orang mendoakan yang terbaek dunia akhirat untuk mama babah, keluarga kita and sesiapa sahaja bersama kita. Semoge anak-anak mama babah ini mampu menjadi anak soleh solehah ye ma and bah. doakan tau and kitaorang akan berusaha fighting! :))

Friday, December 16, 2011

Sayangss

Alhamdulillah. Skyping straight for 2 hours. World record for me. Thanks Allah for giving me them. This reminded me how we actually sat together in a circle, discussing seriously serious, solutions for anyone of us who was having difficulties no matter how messed up the situation was. Masalah seorang adalah masalah semua. Wiping each other tears, crying and laughing together.Up till now. I love the fact we still do that although we are all over the world. Malaysia, Egypt, US, UK.Thanks Allah I could not ask for more. I want to love them because of You. Maka permudahkan dan berkatilah persahabatan kami dunia akhirat. amin.

* Tahu aku buat apa?Aku browse semua gambar kita semua dekat fb, aku letak dekat sini, supaya panjang umur, dah tua, boleh cari and tengok balik. Ingat balik perasaan sayang kita semua terhadap masing-masing. Kita lepas ini, tak mungkin dapat selalu catch up and jumpa, masing-masing ada komitmen dan kerjaya masing-masing. Apa-apa jua pun berlaku, semoge kita tak pernah lupa untuk mendoakan masing-masing, walaupun kita tak ada dekat sisi masing-masing, tapi ingatlah Allah sentiasa ada dekat sisi kita.  :)













Thursday, December 15, 2011

Tentang Dhia

Nik Jasmine suggested me to watch Tentang Dhia. OH NO! Adi Putra. Haha. Kalau nak tahu Nik Jasmine ini my best friend, we were deskmate for 4 years. Personality sangat berbeda but her taste is my taste, kitaorang complementary. Bila dia cakap best so definitely best juga for me.


Adi Putra nak kata hot kedebam boooom tak adalah kan. Hot sikit kot. Maybe aku tak adalah suka sangat dekat Adi Putra, suka sikit je tapi sebenarnya, hati aku kena curi dengan watak Zikir yang dia bawa. Suara dia cakap dekat isteri dia, alahai lah weh lemah lembutnya. Cairlahkan. Tapi apakan daya, berlakon adalah berlakon kan. Semata-mata rekaan. Aku pula yang macam isteri dia dalam cerita itu excited lebih bila dengar dia cakap. Puk karang berangan nak lebih.Tapi pun Adi Putra, lakonan dia berkesan. Aku rasa bukan aku saja cair, perempuan yang lain tengok itu rasa macam ini. Tapi papepun,suami yang terbaik di dunia ever adalah Nabi Muhammad SAW kan. :)

Bercakap soal Tentang Dhia, aku rasa kelainan drama ini dalam usaha pendekatan untuk menyampaikan mesej-mesej berunsur keagamaan memang mantaplah. Banyak unsur yang diketengahkan.  Agama bukanlah sesuatu yang diasingkan from kehidupan kita, tapi dia adalah asas kehidupan kita, meliputi segalaa aspek. Antara persoalan-persoalan yang dirungkaikan dalam drama ini:

a) Keyakinan dan keredhaan terhadap ketentuan Allah dalam rezeki termasuklah jodoh. But still kena bubuh effort juga.
b) Kematian. Ramai orang mati. Talqin turut diperdengarkan.
c) Unsur fitnah, tak tahu kesahihan something duk sibuk nak cerita-cerita.
d) Tanggungjawab seorang anak lelaki terhadap mak berbanding isteri walaupun mak jenis hu ha hu ha.
e) Kebergantungan kepada Allah semata-mata dalam memohon perlindungan from gangguan makhluk halus, saka etc. Bukan takal or anything else sewaktu dengannya. Syirik. Khurafat.
*Pasal saka, bomoh segale, nak pula aku tengah tengok seorang seorang tengah-tengah malam, memang aku skiplahkan. Kalau dekat rumah, aku still okay lagi *
f)Masalah sosial yang membimbangkan.
g)Dan lain lain.

Ottuhke? Aku  macam dah buat karangan jawap exam paper sastera Melayu; tema dan persoalan IB. Cuma perbandingan antara drama tak adalah and aku tak bagi contohlah kan and bahasa aku macam kentang sikit. Abaikanlah. Aku tak bagi contoh sebab aku tak nak jadi spoiler. Nak pergi tengok sendiri online. Adalah kurang tang sini sana dalam drama ini. Tak apalah. Yang baik kita ambik, yang tak elok, kita tinggalkan. Dengar kata, episodes cerita sampai 27. Aku dah tengok sampai 21. Siapa teringin nak layan, layanlah. Tapi sorry lah kalau korang rasa tak best. Aku rasa menariklah.

Tuesday, December 13, 2011

Sayang -menyayangi.


Memiliki adik-beradik yang semuanya lelaki memang best. Tipulah, kadang teringin nak adik beradik perempuan, tapi ini yang apa Allah kurniakan, jadi aku menerima dengan hati yang terbuka. insyaAllah. Kalau ada match bola, berebut tv, menangis macam mana pun still tak dapat. Remote dekat tangan abang. Yang lain semua duduk menghadap. Dengan ayah sekali. Macam mana? Nak taknak. Layan jugak bola tu. Perempuan kalau tengok sure macam emo. Like cam "OH NOOOO!lagi sikitt!" Tutup muka dengan bantal mengharapkan goal. Lepas itu, Najib pandang, 

Najib: "Kau boleh relaks tak Kak Jah?"
Abang: "Kau ni bising ah "
Naqib:  "Ish, gelabah ah kak jah ni."
Nawfal: " Leklaah kak jah."

Lepas itu, aku macam. Okay fine aku senyap. Terbaik kan kena pangkah dengan diaorang semua. Tapi aku tak kisah pun. Tak amik hati sebab aku cool. Eceh. Haha. Ala budak laki, seboleh-boleh nak focus, ingat bila diaorang focus, team diaorang sokong tu boleh menanglah? 

Menjadi anak yang kedua, aku sememangnya protective terhadap adik-adik aku. Tapi kelemahan aku terbesar adalah aku kuat bercakap. Jadi, aku insyaAllah nak berusaha keras untuk tidak menasihati adik-adik aku secara berlebihan aka membebel. InsyaAllah. Boleh Najah boleh! Go Go Go. Cakap sekali je dah cukup, itulah mak aku pesan dekat aku. Okay, mak saya faham! Boleh dikatakan apa-apa adik beradik aku nak, aku sememangnya try sehabis boleh bagi walaupun terpaksa mengorbankan kehendak aku sendiri. Eceh. Ayat nak dramatik. Aku rasa, aku memang macam itu. Ikut mak aku kot. Mak aku jenis, apa kitaorang nak, kalau ok, as long as benda itu bukan benda tak elok, if tak dapat sekarang, mesti akan dapat juga later. 

Ada adik beradik lelaki menyebabkan aku kurang mengekspresikan rasa sayang aku, face to face. Aku lebih kepada perbuatan bukan kata-kata. Tanda aku sayang, aku sanggup buat walaupun susah payah macam manaa pun. Tapi aku macam jaranglah nak cakap, ohh kak jah sayang nawfal. HAHAHA. Kalau aku cakap, aku cakap gelak-gelak, gedik gedik, cakap i lap you. Adoi mak. Jadi, kalau aku rasa nak bagitahu someone, aku sayang dekat dia, aku lebih ke arah, bagi kad. Tapi ucapan panjang lebar bukan ucapan cliche yang boleh dapat dekat internet. Luahan isi hati aku. Yang orang itu boleh menangis. Tapi nak cakap. Takkanlah. Malu.

Jadi, sekarang ini, aku nak belajar supaya lebih menjadi orang yang tak malu sangat bagitahu orang lain, kita sayang dia. Macam adik-beradik aku and kawan kawan aku yang sejenislah. Lain jenis, bahaya sikit, kalau sayang pendam jerlah.Haha. Mak ayah aku biasa cakap i lap you time habis call.So, macam itu lain ceritalah. Aku tiba-tiba nak jadi macam ini sebab Rasulullah SAW menyuruh kita untuk menyampaikan rasa cinta yang kita punya kepada orang yang kita cintai kerana Allah.

So, what are you waiting for? Jom bagitahu. Takut takut tak sempat. So better, kita bagitahu sekarang kita sayang. Although there is nothing much be done kerana jarak and masa but at least, diaorang tahu diaorang disayangi dan dirindui. Sorrylah lepas ini aku cam terPDA dekat facebook ke apa.

P/S: Kepada Abang, Najib, Naqib, Nawfal, aku sayang korang. Harap-harap korang sayang dekat aku gak :P. Kalau sayang, so lepas ini, kalau kakjah cakap banyak layan. Kalau tak layann, siap.

Wednesday, December 7, 2011

Bukanlah baik sangat but at least try to be one.

Bismillah.

Apakah kabar? Aku alhamdulillah, sihat. Bosan study. Tahu banyak lagi tak ingat. Tapi bawa bersabar ye Wan Najah. Repetition is the mother of knowledge. Anyway, topic hari ini peringatan untuk diri sendiri dan sesiapa yang membaca ini adalah makanan rohani. Semua orang awarekan badan kita terdiri daripada dua unsur iaitu unsur fizikal; badan dan unsur rohani, iaitu roh kita. Badan kita tak makan, macam mana? Ya Allah, hypoglycaemic (tak cukup gula) which leads to lethargic and tiredness. Kita perlukan something at least chocolate ke apa kan. Nak pula kalau berdiri dekat hospital jalan sini sana. Kalau tak makan, masyaAllah, memang rasa pancit sangat. Nak menangis pun ada.

Interestingly, solat itu sebenarnya adalah memenuhi perjanjian roh kita sebelum kita dilahirkan ke dunia ini,  yang telah bersaksikan bahawa Allah adalah Tuhan kita.Memetik kata Ustaz Ustaz Pahrol;  Tapi kalau ada orang cakap." Ye ke? Tak ingat pun." Haha. Memanglah tak ingat. Kita benda tahun lepas dah lupa apetah lagi alam roh. Solat sebenarnya makanan ruji untuk makanan rohani kita. Tapi, sebagai insan biasa lagi hina, masa solat kadang-kadang fikiran melayang ke mana. Astaghfirullahhalazim. Tapi apekan daya, selagi kita berusaha keras, Allah Maha Mengetahui :).

Kalau makan nasi saje mana cukup kan, kena balance. Kena ada sayur, buah, air and segala vitamin lain. Penting kot fibre segala. Kalau tak nanti sakit colon cancer camana? Jadi, nak tak nak, walaupun aku tak suka, aku tabahkan diri untuk makan sayur. Alhamdulillah, aku dah boleh makan!. Macam itulah jugakan dengan rohani kitakan. Selain solat, kita perlu benda-benda lain. Ceramah, kuliah agama or ceramah motivasi. Kadang rasa malas, lebih prefer layan movie or lagu.Tak adalah kata, tak boleh langsung layan movie or dengar lagu. Aku pun layan juga. Hakikatnya iman kita naik turun. Lepas usrah, rasa macam insaf, lepas itu tak berapa lama, insaf pergi mana sampailahh the next usrahkan. Maka diri sendirilah memainkan peranan paling penting untuk mengekalkan keinsafan diri itu.



Sebab apa?Sebagai manusia, kita sememangnya lalai. Lalai teramat. Lantas, Rasulullah meninggalkan hadis dan Al Quran sebagai panduan supaya kita tak kekal dalam kesesatan.Maka, atas effort kitalah nak berjuang untuk bagi suapan rohani dekat roh kita. Baca dan memahami Al-Quran. Tapi ini perlu kepada gurukan. Baca macam itu ja kadang-kadang sekadar baca tanpa penghayatan. Ottuhke? Kadang busy sangat belajar buat itu ini, tak sempat nak dengar kuliah ke ape kan. Kadang-kadang lama sangat, terus macam kata; nantilah nantilah. Terus tak dengar-dengar. Sian roh kita kurus kering, tak cukup makan. Semakin lalai diri jadinya. Lupa dekat kematian, lupa akhirat, paling teruk lagi sembahyang menjadi routine biasa, kurang penghayatan. Aku tak menunding jari kepada sesiapa, sebab aku sendiri mengaku, aku turut mengalami keadaan macam itu.

Nak jadikan cerita, tahun lepas kawan aku post link ikim dekat fb pasal kuliah tafsir Al-Quran oleh Ustaz Zahazan every weekdays. Aku happy bukan kepalang. Alhamdulillah. Aku selalu fikir, duduk London sini macam mana nak menuntut Ilmu Al-Quran from guru properly. Sekali Allah bagi jalan. Memang happylah. Bagi aku, macam hu ha hu ha pun hidup, Islam memang top priority. Kita pasti mati. Macam mana sekalipun taknak alim ke usrah ke ape, Allah tetap Tuhan kita, Islam agama kita. Tapi kayuh pelan pelan tak yah laju-laju. Even Imam Ghazali pun pesan; cara nak kurangkan makan biar sikit-sikit. If biasa makan 100 suapan, kurangkan kepada 99 suapan, kekallah kamu sampai suatu ketika yang lama, baru leh reduce pergi 98. Bukan 100 terus reduce 10. Melampau. Extreme sangat tuh.Macam itu juga dengan kita, nak berubah ke arah kebaikan. Pelan pelan. Allah will guide us. *Peringatan diri kepada diri sendiri*

Makanya, saya dengan rendah dirinya, nak share satu benda dengan orang yang baca ini, jomlah layan tafsir Al-Quran oleh Ustaz Zahazan dekat ikim, pukul 10.30malam waktu UK.Every weekdays. 15 minit saja. Biar sikit tapi berterusan kan. Ada recorded version punye try klik sini . Title tafsir Al-Quran. Saya mengingatkan diri saya juga. Siapalah diri ini. Banyak lagi kekurangan. Semoga Allah sentiase memelihara kita untuk berpegang kepada taliNya. Kita bukanlah baik sangatkan tapi sekurang-kurangnya kita try jadi baik. Apa salahnyakan? :)

Monday, December 5, 2011

Hey apa ni senyumlah.

Aku tahu kau sangat sedih. Aku tahu. Tapi bersabarlah. Pasti ada hikmahnya. Esok periksa kan? Ingat tak masa sekolah dulu, masa nak SPM, aku nak tidur sekejap after subuh ke waktu malam entah. Aku pesan dekat kau suruh cakap dekat aku masa kejut itu. "Najah, bangun, bangun, baca buku, ini untuk masa depan kau, demi mak ayah kau." Kau ingat tak?Aku ingat lagi. Sebab kau tidur sebelah aku. Aku rindu zaman sekolah dulu. Masa form2, sebab katil aku tak kena kipas, kau ajak aku tidur dengan kau. Sepanjang tahun itulah, aku tidur everynight dengan kau. Setiap malam aku cakap good night ikut nada yang kau suka itu *sekarang aku dah lupa dah nada itu macam mana hehe*. Aku rasa since F2 lah aku start rapat dengan kau. Siap bagi surat layang lagi. Lawak. Haha. Nampak tak betapa sayangnyaaaa aku dekat kau. 

Lepas itu, kita selalu gaduh-gaduh kan. Pelik sangat? Tak faham kenapa. Ada salah faham, tak bercakap. Lepas itu, pas-pas surat.Ingat lagi masa anjal, kau tertidur, lepas itu aku suruh Shereen kejutkan kau. Suatu masa itu, kau teringat benda itu kau tanya aku kenapa aku sendiri tak kejut kau kenapa suruh orang lain. Sebab aku entah. Aku pun tak tahu. Sebab aku jeles kot tengok kau rapat dengan orang lain, tak rapat dah dengan aku. Ya Allah, childish melampau kan. Aku memang macam itu dulu. Sekarang berapa lama dah kita berkawan, nak masuk 10 tahun. Janji kita apa? Nak jumpa nanti suatu masa bawa anak anak kita. Janji kita tak menahan terlalu futuristic. Tapi aku selalu sengih sendiri, bila teringat, ayah taktahu lagi siapa, dah sibuk dah angkut anak jumpa. Funny times. Sekarang dah besar kan kita. Masa cepat sangat. Dah suruh masa stop, dia taknak. Aku dekat sini kau dekat sana. 

Ill make this karangan general. Bersabarlah eh sayang, aku taktahu nak pujuk macam mana, I wish I could be with you like pujuk, happykan kau, bagi kau semangat belajar. Buat lawak kentang yang tak lawak sangat bagi kau gelak. Belajar sama-sama. Ini apa kes makcik Najah nak drama sangat ini. Tapi kan kau, walaupun pahit mana, sedih mana, kecewa mana kau dengan keadaan sekarang, yakinlah bahawa benda-benda yang telah berlaku, tak kisah lah apa tindakan-tindakan kau dulu, perasaan kau yang macam layan tak layan, let them go. Syaitan yang hasut, oh ni sebab kau buat macam itu macam ini dulu. Lepas itu, kau terfikir,"Cuba kalau, aku tak buat macam itu, mesti..." Bila ada thoughts macam itu, stop terus. Itu syaitan hasut. Jangan layan. Fikir macam ini, apa Allah dah tetapkan pasti akan terjadi regardless apa kuasa pun cuba menghalangnya. Kita sebagai hamba tak layak langsung mempersoalkan ketentuan Allah. Apalah daya kita. Hanya mampu, usaha, doa dan tawakkal. Kita tak ada kuasa nak control situations. Langsung.

Knowing you for almost 10 years, I believe that you can handle this very well, insyaAllah. Maybe apa kau nampak waktu sekarang ini akan berubah sekelip mata. Mana tahu Allah tiba-tiba tukar jalan cerita. Maybe kau kate, tak mungkin. Tapi, mana kita tahu. Wehhh.sory if post aku tak mampu nak happykan kau. Tapikan, kalau betul "benda" itu ditaqdirkan dengan kau, pergilahh utara selatan timur barat, balik juga dekat kau nanti. Haha. Perumpamaan macam tak best eh? Tak apalah next time aku cuba lagi. Good luck exam! Baca doaaa, lupakan duka laraa yang bersifat sementara. Aku maybe tak bersama kau, tapi Allah sentiasa bersama kau. He''ll guide you all the way.insyaAllah No worries okay. Nah hug. :)

Saturday, December 3, 2011

Skyping

Winter officially said hi last two days. So degree celcius sekarang satu digit saja bila malam. I am so restless now. Tapi ada dalam 3 lecture notes tak baca. Sekype dengan Najib tadi. Lama. Alhamdulillah, I felt so happy. Lame sangat tak cakap dengan dia. Nak masuk 3 bulan. Rindu melampau. Try call abang lepas itu dia tak angkat, tidur agaknya. Tak silap mama cakap dia keje weekend. Gitulah gamaknya kalau start keja dekat hospital. Lame sangat tak borak. Kalau dulu masa dia dekat Moscow, dia rajin tegur tanya kabar. Lepas itu dia akan pass movie yang best best. Takpun cam suruh aku lepak sikit study, tak payah stress sangat. Sekejap je masa berlalu. Teringat masa abang dengan Najib datang sini February yang lepas. Best bila abang dengan adik ada sama sama dekat sini. Ingat nak lepaskan dia orang balik. Menangis kot walaupun dah control. Time Najib balik jordan lagilah, sebab dia duduk lama dalam bilik, 2 minggu. Abang tinggalkan sleeping bag dia kot sebab dia tahu, lepas ini untuk dia rayau-rayau overseas macam payah since dah start keja. 

I miss home. Rindu mama, babah, Naqib and Nawfal. Tahun lepas, time skang ini tengah gila gila belajar nak exam. Tahun lepas happy sebab  balik Malaysia 18th december since cousin kawin. Sekarang, rasa macam tak sesemangat dulu. Tapi dah nak winter break, I should be excited cause I am going somewhere! insyaAllah. Tapi tak ada perasaan sebab exam 12 hb ini. Tak ada perasaan. Wan Najah, dah badan nak hak dia. Dah tak larat. Penat. Semalam tak dapat tidur. Some people know why. Dapat sekype dengan Najib sebab cerita pasal semalamlah. Thanks Jib layan kakak kau ni. Doakan tak da pape malam ini. InsyaAllah. Allah Maha Melindungi. InsyaAllah. Babai wassalam.

Sunday, November 27, 2011

Memiliki kemampuan bersyukur

Assalam.Aku baru lepas mandi. Segar rasa. Tiba-tiba aku dapat idea untuk tulis post pasal study luar negara. Manusia kan, tak pernah bersyukur. The grass on the other side always greener. Aku sebenarnya teringin juga rasa belajar dekat universiti tempatan dekat Malaysia, tanah airku tercinta. Teringin apa rasanya belajar medic dekat Malaysia, apa rasanya buat praktikal dekat hospital Malaysia. Sistem hospital dekat Malaysia sendiri aku tak tahu. Segan rasanya bila orang sini tanya aku sistem dekat Malaysia macam mana aku tak tahu nak jawap. Sebab aku kurang pasti. Walaubagaimanapun, macam mana pun aku rasa, orang lain yang study dekat Malaysia, mesti teringin sangat nak study dekat luar negara UK ke mana mana jerlah. Macam mana rasanya, dapat pergi jalan sini sana, udara sejuk. 

Regardless apa aku rasa atau orang yang study dekat Malaysia rasa, yakinlah bahawa setiap benda ada kekurangan dan kelebihannya, Dekat sini, memang best kalau pergi jalan-jalan. Tapi dari segi kehidupan seharian,aku berpendapat sememangnya mencabar.Semua kena settle sendiri. Kalau dekat Malaysia, at least adalah juga cable, kenal orang sini sana ke ape. Sini, kita orang nak buat apa-apa, start from mula. Tak ada cable apa-apa. Mak ayah jauh.Kawan-kawanlah yang ada tapi kadang mereka pun serabut juga. Masing-masing ada hal sendiri. Ada suatu hari kau rasa bersemangat sangat, harap semua berlaku lancar, tapi sebaliknya berlaku. Balik bilik, kesat air mata sendiri cakap bertabahlah wahai hati, Allah ada dekat sebelah. Teringin nak bercerita dekat mak ayah, tanya pendapat. Telefon ada, tapi tak sama dengan cakap berhadapankan.Perbezaan waktu. Balik pukul 5pm, Malaysia dah pukul berapakan? 1am.Nasib baik flatmates aku best, memahami and pendengar yang baik. Sayang dia orang!  

Bayangkan di sebuah negara yang asing, bangun pagi-pagi, pergi tube sendiri gerak hospital. Nasib area aku ramai muslim. Terasa macam securelah. Anyway, selain itu, duduk sini, aku macam kurang terlibat dengan apa-apa persatuan. ISOC jer aku join. Yang lain, kurang sikit. Aku rasa ini masalah aku kot sebab aku yang macam tak join. Tapi, kalau di Malaysia, obviously lainlah kan. Aku suka juga masuk persatuan sini sana. Main netball, basketball ke wakil uni. *Aku dah terlalu lama tak bersukan. Oh aku sedih. Badan tak sihat.*At least ada juga benda kau nak buat selain belajar. Interact sini sana, Aku macam kurang join sangat sebab budaya terlalu beza kot. Jadi, aku rasa insecure and kurang yakin untuk pergi join sendiri-sendiri unless ada juga sorang Malaysian pergi dengan aku. Maybe ini salah akulah.

Dari segi makanan, memang kalau tak masak, makan rotilah kau. Haha. Soo, malas macam manaa pun, still kena masak. Dekat Malaysia, best kot rasa lapar, malas, pergi beli. Sini teringin makan ini itu, google recipe dan main masak-masak. In a way, baguslah juga, skill memasak sedikit sebanyak ada jugaklah kan. Dah tahun ketiga, aku terasa kawan-kawan satu batch makin jarang jumpe. :(. Sebab masing-masing hospital lain, if hospital sama pun, tak tentu jumpa since hospital lain. So, nampak? Memang tersangat independentlah diri ini walaupun tak nak.Aku tak duduk rumah, duduk hall, bilik, soo kurang rase homey sikit. Tapi as what i mention before, flatmates aku best. Alhamdulillah nak masuk 2 tahun dah dengan diaorang. Kalau bab winter, terasa duka lara jugaklah hati ini, bayangkan magrib pukul 4pm. Awal habis dah gelap.Keluar rumah pagi-pagi gelap, balik pun gelap. 

Okay enough with the complaints. Sebenarnye alhamdulillah bersyukur amat-amat dekat Allah walaupun betapa payah hidup di rantau orang ini, aku dah berjaya melaluinya selama 2 tahun yang lepas.Aku dulu suka fikir," Cube kalau aku belajar dekat Malaysia, sure lagi senang tang tu tang ni". Tapi lama-lama aku muhasabah balik, kalau aku keep on fikir, kalau kalau kalau, itu semua tak ada, Yang ada sekarang. Gunakan saje apa yang ada ini dan lakukan semuanya dengan terbaik. Nabi sendiri pesan, jangan pernah fikir kalau, bila fikir sajaaa, syaitanlah paling excited kan. "what if what if" membayangkan and memikirkan sesuatu yang dah terjadi apa gunaya. Allah dah tetapkan semua ini. Siapa belajar dekat Malaysia bersyukurlah, awak dapat apa yang saya tak dapat. Yang belajar dekat sini termasuklah aku, bersyukurlah apa yang aku dapat, ade orang tak dapat. 

Hidup susah. Hidup senang. Semuanya bergantung kepada apa yang kita fikirkan dalam otak dan hati kita. Kalau kita rasa susah, susahlah dia. If senang, senanglah. Kalau kotak hati kita kotor, sentiasa tak bersyukur, memanglah kita fikir hidup kita payah sangat tak macam orang lain. Padahal, orang lain, dugaan dia lagi melampau lampau, tapi dia still okay saje. Sebab apa? Sebab dia yakin Allah adalah penentu takdir yang terbaik, susah senang macam mana pun, pasti ada sebab dia kan. PASTI. Btw, aku rasa antara hikmah study sini adalah, pergantungan kepada Allah itu extra-extra-extra dan dapat peluang untuk merapatkan diri dengan Dia. Semoga Allah tak bolak balikkan hati ini setelah dikurniakan hidayah. amin ya Allah. 

Oh no, aku tertype panjang sangat. Banyak benda aku complaint. Reflection sikit. Tapi, okaylahkan. Sekadar catatan untuk mengingatkan diri sendiri yang kadang kadang terlupa untuk bersyukur. Asyik complaint saja keja. Aku akhiri post ini dengan hadis ini: 

Dari Abu Hurairah r.a katanya, Rasulullah SAW bersabda: “Apabila kamu melihat seseorang dikurniakan kelebihan dengan harta melimpah-limpah dan dengan kecantikan, maka lihatlah pula kepada orang yang serba kekurangan”.
(Bukhari)

Janganlah meminta hidup yang mudah Wan Najah Maryam, tapi mintalah hati yang tabah. InsyaAllah. :)

Thursday, November 24, 2011

Badan keletihan sedikit

Alhamdulillah. Hari ini macam best sedikitlah. Dapat dengar murmurs, mitral regurgitation. Aku rasa semalam aku dah banyak tidur dah. Tapi still, rase penat sekarang ini. Pergi hospital siang tadi pukul 8.15am gerak. Sampai dalam 8.45am. Ingat ada teaching pukul 9am, sekali registrar tangguh pukul 1-2pm. Dia text bagitahu pukul 8.30am. Memang tak boleh nak buat apalah kan. Dah sampai hospital baru perasan message, kalau tak boleh pergi lambat sikit. Then, jumpa Keerthi, kawan local aku originally from Sri Lanka, dia cantik and manis. Haha tibe tibe je puji. Random. Anyway, stay hospital sampai pukul 3pm macam itulah. Ada teaching respiratory examination tapi Keerthi macam malas nak pergi, aku macam malas juga sebab plan nak balik awal, buka puasa pukul 4.03pm. Sampai-sampai rumah lupa lauk yang aku masak aku bubuh dalam freezer. Dang! Tak keluarkan pagi tadi. So, makan lah aku roti paratha and cheese sikit 3 keping. Ni baru makan 2 limau and 2 keping biskut oreo. Ada orang cakap muka aku dah cengkung. Happy jugaklah. Weh aku kenaa tidur awal esok ada clinical skills session all day long. Agak peliklah aku buat post macam ini. Aku padahal penat habis kot ini, badan cam lenguh sini sana, mata dah nak tutup.Badan mula bising nak hak diaaaa. Faham faham. Nak tidurlah ini. Hak untuk exam macam mana, Banyak tak habis baca. Tak apa tak payah fikir. Cukuplah apa Allah dah plan kan untuk awak hari ini. Syukur Alhamdulillah. Semoga esok lagi baik from hari ini. Esok hari Jumaat kasi semangat sikit.  Oh baca artikel ini best suka. ketenangan hati 

Sunday, November 20, 2011

For the love of Allah

Bismillahirahmanirahim.



Alhamdulillah. Walaupun badan mula menuntut hak dia untuk berehat and tidur, aku dan kawan kawan telah berjaya untuk stay sepanjang hari dan menumpukan perhatian kepada lecture semasa Twins of Faith semalam. Hari ini mata duk terkebil kebil asyik minta nak tidur, walhal study tak seoptimum mana pun.In short, apa aku boleh katakan pasal semalam, lecture-lecture semalam telah banyak memberikan kami banyak  pengetahuan baru and peringatan terhadap benda yang sememangnya tahu.  Yang berbeza adalah bahasa saja.

Biasanya, aku banyak dengar dalam Bahasa Melayu. So kali ini in English, soo macam baguslah , since kadang-kadang aku menerima pelbagai soalan from kawan kawan local yang aku tak dapat nak terangkan dengan baik dalam English. Bila aku stuck dalam menerangkan tak kisahlah dari segi bahasa atau kekurangan pengetahuan aku sendiri, mesti aku jawap macam ni " Oh okay, I think I might need to look up more about this, and know properly how to explain in English, later I'll come back to you yeah?".Segan jugalah. Tapi eloklah daripada kita menerangkan sesuatu yang luar daripada pengetahuan dan kemampuan kita. Karang salah, dah boleh bagi ajaran sesat. Oh no, sory dah start merapu. @_@

Anyway, banyak topic-topic yang telah dibincangkan semalam. As expectedlah kan, Nouman Ali Khan is a splendid speaker! Personally, sukalah dengar talk dia bagi sebab dia suka mulakan dengan benda yang basic dan ringan-ringan. Benda yang berat sangat boleh menyebabkan orang daripada nak buat baik, terus tak jadi sebab tak rasa tak mampu.

Tajuk dia semalam adalah " The Best of People". He referred to some verses of The Quran, I'm sorry cause I missed it. To become the best of people, we should get the fundamentals sort out first. Look after these fundamentals:
1) Worshipping Allah
2) Parents
3) Relatives
4) Orphans and the needy.


  • He highlighted, rather than trying so hard to change the world, you should start within yourself, family first. Then, you can start to think about the community.
  • Be a balanced individual, a better slave to Allah. He mentioned rather than spending TOO much time at mosque, make sure that we have a good relationship with our own family, relatives. People who are having hard times at home normally appear to be judgmental, sarcastic, easy to get angry and having all those negative feelings in this world. Call your parents, siblings and have a proper conversation with them :) [*Oh no, now i miss home :( ]
  • Whenever we speak, speak good things or if you don't have anything good thing to say, just keep quiet. [Najah, Take note please!]. 
  • Also, if you disagree, do it respectfully. Before you tell it to others, think first whether would it bring benefits to you or others, Allah will be pleased? If not, then don't say it. This will be saving urself from sins a lot.
  • Learn how to let go things especially girls. Do not keep it in your heart and talk nicely to each other. [Dengar itu, Najah]
  • Before thinking and chasing for further knowledge, practise on what we have learned.[*Betulkan, amalkan apa yang kita belajar. Belajar belajar tapi x amal. Apa gunanya ]



He gave a second talk after that which title was "Race to Forgive". Nanti, I'll update about that talk. I need to cook proper food for this week. If not, I'll be eating only bread, biscuits and cereal. Balik hospital, kelaparan. So I need to start cooking now although it's 11.03pm kalau tak, tak cukup nutrient minggu ini. Okay, harap harap, post ini mampu memberikan peringatan kepada diri sendri and orang lain. Semoge Allah membuka jalan untuk kita mendekati diriNya dengan istiqamah, Aminn ya  Rabbal alamin. :)

Wednesday, November 2, 2011

Tips untuk interview.

Seriously dah lupa. Dah lama lah. Tapi tak apa. Meh try. Bismillah.

Okay pertama sekali. Pertama sekali, betulkan niat buat kerana Allah and kita cakap dekat diri kita, regardless apa kita apa-apa yang kita dah usaha, dah praktis bagai nak rak dah ke, setiap hari baca medical issues ke, dah hafal dah jawapan-jawapan untuk soalan dia akan tanya, apa-apa effort jelah, apa yang kita akan lalui masa interview itu nanti, interviewer dia, baik hati ke tak, soalan macam mana dia tanya, idea yang terfikir and jawapan apa yang terkeluar from mulut kita time pada waktu itu semuanya ketentuan Allah. Allah dah tetapkan. Maka, bila dah ada keyakinan dan kesedaran kita betapa lemahnya kita sebagai hamba kepada Allah yang Maha Mengetahui, apa-apa yang yang bakal kita dapat, kita akan sentiase berserah setelah berusaha yang terbaik, tenang dan redha atas ketentuanNya. Sebab? Allah lagi tahu. insyaAllah ^_^.

Ha yang ini masuk part usaha-usaha yang boleh dilakukan.
1) Untuk siapa yang apply pergi UK, buatlah Personal Statement yang terbaik. Kalau tak mantap, mantap kan lagi. Fotostat and bagi kawan and cikgu.Tanya kawan-kawan yang hebat English, pendapat cikgu-cikgu. Personal Statement sangat penting untuk dapat interviews. UKCAT juga. Siapa nak masuk Queen Mary London ini, praktis eh jawap soalan-soalan dia.

2) Speak English. Walaupun rasa macam sengal habis cara cakap, tebalkan muka. Tapi faham je.Peliklah pulak pergi mana-mana semangat waja nak speak english. Nampak poyo teramatlah kan. If boleh, buatlah. If tak boleh, speak English with your close friends. Janji to each other mase dekat kelas kalau boleh, speak English je. Tak pun dengan roommate.

3) Study Medical and Ethical Issues. Mak aih. Study? Haha takpayahlah gila-gila sangat. Baca newspaper everyday, although homework banyak teramat. Cari masa. Banyak paper STAR itu. Janganlah spend masa berjam-jam lama sangat. Ingat pesan Nabi, prinsip ini kalau pegang, tak rasa nak berat nak buat, 

" Sebaik baik amalan ialah amalan yang sedikit walaupun berterusan"

Bacalah health or ethical related issues. Satu or dua article sehari. Boleh mantapkan vocab juga kan?Focus one article, cari words tak faham, then tulis dalam vocab book. Ingat biar sikit, tapi konsisten.

4) Praktis dengan kawan-kawan. Practice makes perfect! Jangan macam main-main, kalau boleh do it seriously pretend it as the real one. Soalan-soalan Queen Mary. Urgh tak ingat. But alhamdulillah. Korek facebook inbox. Jumpa ini! Here are some questionss that might be asked: 

Y medicine? (just ans sincerely even though ur ans is a cliche)
Y QM? (Dont just say coz my brother is there. I suggest u study QM's university prospective)

If u're a patient and I'm a doctor, what kinda qualities u hope I have?
Do u know wheres QM?
Latest medical related issue?
What qualities you possess?
Any experience u hv during ur attachment that makes u think "this is it. Nothing but doctor for me"?
What problems do you think might occur during clinical sessions since there are many races and cultures of ppl in London (Said language may be a barrier and gave a similiar example which occurred back home)
Wad u do to destress?
If you have a friend who wants to do medicine but is unsure wad wud u say to discourage him. (Dont over-do this one till it seems as if u dread medicine ursef, after the cons give the pros)

I think u know that we hv pbl here. They might ask u about it so make sure u understand what is pbl n why u like it. Understand about the integrated teaching system also and inject it in ur answers to show u really know whats at QM. STUDY THE PROSPECTUS OK!!! oh and i think last time they asked our seniors bout the health system in malaysia. The interview is about 20-25 minutes. U'll find that its short and there are more u wanted to say.

Oh when u go in to meet the interviewers, SMILE and give a firm handshake if u can. Try remembering their names too.


I had a friend who only talked about shopping all the time during the interview, n she got a conditional offer. SO as long as u hv a nice personality which can capture their heart, u stand a chance in getting an offer. Last but not least, be humble and show traits of a doctor :)
Any more questions dont hesitate to ask ok. Gud luck!!


Credit to my friend, Linda she's 4th year now.

Before masuk interview, bacalah selawat, ayat al Quran, doa-doa. Seriously, kita sangat memerlukan Allah. Allah yang tetapkan semuaNya. Tapi macam, takmau masa susah jekan ingat Allah, susah senang mesti ingat Allah. If senang, syukur. If susah, sabar. Buatlah solat dhuha kalau mampu. Solat dhuha kan murah kan rezeki kita. 

Sorylah kalau ada kurang. Saya ini bukanlah terer pun bab interview-interview ini and saya punya banyak kelemahan. Buat ini since ada reader requested and saya hanya sekadar berkongsi pengalaman. Cuba tanya orang lain juga. Setiap orang cara dia lain. Apa-apa pesanan yang saya share dalam post ini ditujukan terutamanya pada diri sendiri jugaa yang sering terlupa. Semoga post ini membantu. Apa-apa tanyelah. Kalau saya mampu, saya jawap. If tak, tanya orang lain.hehe. 

Bye-bye. Wassalam 


Eh ni presentation hari itu http://www.youtube.com/watch?v=0b2Qz9h6Fzw&feature=share

Friday, October 28, 2011

Roommate saya.

Oh ha assalam.hye! Kali ini nak buat post pasal my very first and last roommate. Bukan tak pernah sebilik dengan kawan kawan before this. Pernah. Cuma time itu dekat asrama kan. Bukan roommate tapi dormmates. 19 orang. Haha. Ramai habis kan. Jadi, yang ini special sikit. Bukan semua orang yang kita kawan dapat hidup serumah atau sebilik dengan kita. This one Allah yang takdirkan saya satu bilik dengan dia. 

Ingat lagi masa first day registration dekat kmb. Masa itu dah plan kalau boleh nak sama bilik dengan Basirah Anati, ex-classmate dekat kusess since form 1. Lepas itu. tak ada rezeki sebab lambat sampai. Hipotesis nya adalah, semakin dekat rumah dengan kolej, semakin lambat sampai untuk registration dekat kolej. Maka, sampai lambat lah masa registration itu. Basirah dah habis register dah, dah siap masuk bilik dah. Aku baru hegeh hegeh nak register. 

Lepas itu, masa nak ambil kunci bilik, tengok depan, tengok siapa yang beratur depan aku. Nampak noyan dengan mahi. Dua dua berkepit pergi sana-sini, so memang sahlah kan dia orang kenal each other and sure masuk bilik sama sam. Lepas itu, macam agak-agaklah, oh budak depan ini mesti jadi roommate aku. Lepas itu, dalam hati, siapa pun bakal jadi roommate aku, insyaAllah,aku terima saje. Lepas itu, trylah usha orang depan aku. Oh, putihnya. Cantik. Hehe.

Maka, bermulalahhh perjalanan kami di kmb bersama-sama.Banyak ups and downs. Hari ini, dia senyap tak cakap apa-apa. Aku buat salah ke? Kadang kadang aku cerita, tapi dia tak respond sangat? Aku ada salah cakap ke. Hari esok, dia tak study dekat bilik ke? Dia tak suka aku ke. Lepas itu, aku bisik dekat diri sendiri, hey hey najah tak elok sangka buruk, dia mesti ada alasan die tersendiri. Maybe moody pasal benda lain ke. Dah. Tak payah fikir.Aku bisik dalam hati lagi, tepis segalaaa sangkaan negatif.

Hari berganti hari. Kita orang gelak, cerita macam-macam, share pasal cintan cintun.Suka dia ini suka dia itu. Lepas itu, kadang adalah datang hari yang macam awkward. Tapi itu biasalahkan takkan nak okay je sepanjang masa. Pantai mana yang tak dilambung ombakkan. Eceh.Berpantun pulak. Selalu pagi bangun subuh, kami saling mengejut. Takpun tengah study-study, kalau ngantuk nak tidur jap, mintak Zulaikha kejutkan. 

Haaa.yang ini situasi penting. Masa itu, pagi pagi sangat. Tiba-tiba aku sakit perut yang sampai menangis. Aku memang takkan lupalah ini. Zulaikha yang tengah lena tidur aku kejut. Sakit yang amat sangat. Dia dengan muka yang lalok lalok pergi watercooler ambikkan air panas masuk botol, balut dengan kain batik, suruh aku buh dekat perut. Then, pergi bilik Noyan, tanya kalau adaa pain killer nak bagi aku. Aaa, inilah kemanisannn ada roommate. Haha. Aku rasa terharu yang amat time ini. Serius.

Lepas itu, saat saat dah nak habis IB, masing masing mula open up cerita, 1st impression pasal each other masa mula mula kenal dulu. Dia ada beritahu aku her first impression towards me and cerita balik asal dia macam itu macam ini. Since tahu itu, bila ingat dulu-dulu, everything that happened dulu, terjawap. HAHA. Kan ada cakap tadi dia cam tak reply kalau aku ceritakan. Dia kata dia malas nak layan sebab aku cakap banyak sangatt.Sogan den. 

Anywayyy, tujuan wujudkan post ini adalah itu mengingati kenangan aku dan roommate aku yang tercinta, Siti Zulaikha Pishol. Tak kisah lah kenangan itu manis ke pahit ke sebab perkara-perkara yang berlaku dululah yang telah menjadikan diri kita yang hari ini. You got a special place in my heart. Eceh. Aku malu nak cakap. Aku kan mana expressive tak reti cakap cakap macam ini. Malu. Tapi Nabi ada pesan, kalau kita sayang kat someone, beritahu dia. So ini aku beritahulah ini. Hehe. Take care Zulaikha, I love you because of Allah. InsyaAllah. Semoga Allah memberkati persahabatan kita sehingga akhir hayat. Walaupun dah tak jumpa tiap-tiap hari macam dulu, semoge kita saling mendoakan kesejahteraan dan kejayaan masing masing di dunia dan akhirat. Jom jadi doctor yang berjaya. InsyaAllah. ;)



Wednesday, October 19, 2011

Yo.Assalam.

Oh haa.Ingat tak ada cakap nak sambung pasal episode alhamdulillah. Btw,sekarang ini macam terasa macam letih. Mata pedih tak tahulah tak cukup tidur ke apa. Maybe sebab agak memikirkan presentation tadi. So macam tidur tidur tapi asyik tersedar sebab tak lena. Sampai macam tu sekali? Mak aihkan. Haha. Entahlah lately 2 malam tidur tak proper. Lampu tak tutup elok-elok.Badan tak masuk duvet. Tengah malam tersedar. Tidur tapi tak nyenyak. Dah dah cukup najah tak payah membebel.

        Oh ha ini. Yang hari itu kan. Dah present itu yang boleh terus terang saje dekat sini. Alhamdulillah sebenarnye I got a prize my oral presentation masa second year. Sekarang kan baru masuk third year. So, my SSC coordinator gave an email, inviting me to give presentation again on William Harvey Day. Hari apa itu? Ini description dia;


Seriouslylahkan, memang macam apa yang stated dekat dalam ayat seribu dinar itu. Rezeki kalau Allah nak bagi dari arah yang tak disangka sangka. Memang kalau Allah cakap kun fayakun memang nak jadi benda itu jadilah. Masa buat preparation ini fikir; just nak buat terbaik sajelah tak pernah terfikir apa-apa. Apa-apa langsung. Nak dapat prize ke nak bagi talk masa William Harvey Day ke. Even taktahu pun kewujudan William Harvery Day ini. Kalau kawan-kawan rasa macam kagum, tak perlulah eh. Kagum kepada Dia. Allah yang bagi. Saya serious tak buat apa-apa yang extra. Saya serius buat benda ini macam biasa macam kerja-kerja saya selalu buat.
             
              Saya bagi talk pasal apa? Pasal treatments of childhood obesity. Thanks to Farah Asyikin. She recorded my presentation. Nanti dia upload kat fb die kata but die nak edit -edit dulu apa yang patut. Nanti kalau dah upload kalau nak tengok pergilah click. Sekarang die tak upload lagi. Oh ha ni ada dalam buku iterinary.

*Cari-cari nama saya.hehe

Saja buat posting ini. Nanti suatu masa boleh tengok balik. Ingat nikmat-nikmat Allah yang sememangnya banyak setiap hari dan yang ini salah satu nikmat yang extra sikit. Ingat, Najah. Ingat Ingat. Dapat sesuatu yang baik janganlah ingat ini adalah hasil usaha kita sendiri. Usaha awak itu berapa lah sangat. Allah yang bagi bukan sebab awak usaha. Dapat benda macam ini means kena sentiasa bersyukur sentiase bersyukur kepada Allah. Tapi kalau dapat kesusahan kena bersabar. Bukan setakat type and cakap cakap dekat sini. Amalan itu yang penting.


“Barangsiapa bertakwa kepada Allah, nescaya Dia akan mengadakan baginya jalan keluar.Dan memberi rezeki kepadanya tanpa di sangka-sangka.Dan barangsiapa yang bertawakal kepada Allah, nescaya Allah akan mencukupkannya.Sesungguhnya Allah melaksanakan urusan yang dikehendakiNya.Sesungguhnya Allah telah mengadakan ketentuan bagi tiap-tiap sesuatu.”- (2,3-Surah At-Talaq) *Ayat seribu dinar.

Nanti lain kali saya cuba sedaya upaya buat reflection yang lagi baik and lebih organised yeah? Cerita masa nak present semua. Adalah episode serabut.Sekarang dah malam, esok ada PBL, tak revise lagi.

Tuesday, October 11, 2011

post cinta

Lamaaaa gila gila tak buat sebarang comments mengenai cinta. Hal ini disebabkan aku pernah buat post pasal cinta, lepas dikritik hebat oleh kawan sendiri. Dia kata aku macam desperate mengenai soal cinta. Betapa terpukulnya dengan kata kata kawan aku itu. But it's okay dah maafkan. Setahun yang lepas dah pun. Dalam pada itu, aku fikir fikir balik aku cuma  melahirkan apa yang aku rasa, even semua orang berdoa dan berharap agar dipertemukan dengan cinta masing-masing kan? Beritahu dekat aku, siapa tak harap macam itu? So, aku tak adalah rasa macam desperate pun since semua orang pun ada harapan macam itu. Kan. Kan.

Dalam hati kita ini, tak boleh ada dua cinta. Hanya boleh ada satu cinta. Cinta kepada Dia. Bila terbit cinta kedua dalam hati selain Dia, cinta kepada Dia tak ada. Itu memang hukum dia kecuali cinta yang lahir kerana Dia. Itu Ustaz Pahrol cakap semalam, dalam Mukmin Professional dekat ikim semalam. Oleh itu, moleklah sekiranya, setiap orang termasuk diri saya sentiasa mengingatkan diri sendiri, apabila kita mula mencintai sesuatu atau seseorang, kembalilah kepadaNya. Jadikan cinta kita kepada seseorang itu, cinta kerana Allah dan berlandaskan syariat Islam. Saya selalu teringat ada talk kata, kalau dari mula sesuatu hubungan itu tak berkat, bagaimana perkahwinan nak berkat. Hal ini menyebabkan sayaa mengambil langkah lebih berhati hati dalam urusan mencintai seseorang, sebab bila dah cinta, semua benda yang dipandang haram berdosa semua dulu masa single, jadi tak apa sebab soal sayang. Urgh, takutnya. Tak mau! Nauzubillahiminzalik.

Setiap orang ada pandangan masing masing mengenai couple. Saya taknak bagi ulasann lebih lebih, itu hak individu and saya mengambil sikap bersederhana saje. Sebab sayaa ini bukan orang yang berpengalaman dari segi soal couple. Tak pandai.  Seriously. Takut nak cakap apa-apa. Sebab sendiri dah tak ingat apa perasaan bercinta and suke orang. Punya lamalahhh kan tak terlibat dengan kes suke dekat orang. Haha. Kalau suke sama suke, as long as pandai menjaga batasan syariat Islam, hati , perasaan and pandai bahagi masa nak belajar and bercinta, masa dengan keluarga, kawan kawan and paling utama, masa dengan Dia. Saya memang tabik springlah siapa yang mampu sebab saya tak pandai bahagi masaaa. And saya rasa saya macam tak cukup kuat untuk menjaga diri saya dari segi syariat Islam dan paling soal hati saya. Nanti masa and ruang hati untuk Dia macam mana? Masa untuk mak ayah macam mana? Study?

Itulah kadang kadang sendiri wonder, aik macam mana ni, sampai bila nak pandai bahagi masa? Jauh di hati saya memohon and berdoa kepada Allah agar mempermudahkan dan meringankan soal jodoh. Berdoa agar dikurniakan the RIGHT guy at the RIGHT time. Tak couple sekarang does not mean tak akan dipertemukan jodoh kan nanti? Couple sekarang pun tak semestinya menjanjikan perkahwinan kan? Even orang yang dah berkahwin pun boleh cerai, inikan couple. So, insyaAllah, ya Allah, dengan ruang masa yang terhad ini, saya berdoa agar kami semua mampu berusaha memanfaatkan masa single untuk mencari cinta Dia dan menggunakan masa sebaik mungkin untuk keluarga, strive our best in studies, dan menghargai kawan-kawan, dan menjadi orang yang lebih baik kerana Allah. Masa tak akan berulang. Dengan umur yang meningkat, bila sampai masanya, kami memohon dipertemukan dengan jodoh yang terbaik buat diri kami pada masa yang terbaik. Amin ya Rabbal alameen. :)

Wednesday, September 28, 2011

Alhamdulillah.

Siri pertama.
Ya Allah, terima kasih banyak banyak banyak. Rezeki itu sememangnya milikNya. Bila Allah nak bagi, memang tiada apa pun yang mampu menghalangnya, dan bila Allah menarik nikmat itu, tiada siapapun mampu memberikannya. 

Beberapa hari lepas, Allah bagi aku suatu nikmat yang menggembirakan. So, macam news ini nak sharelah dengan kawan kawan aku dan aku coretkan dekat sini dengan harapan, in the future, aku boleh baca balik sebagai kenangan, tersenyum, memanjatkan banyak banyak sangat kesyukuran kepada Allah. Also, ingat apa yang aku selitkan dalam hati aku bila dapat nikmat ini. Apa aku cakap dekat Allah.Selama ini, tiap-tiap hari memang Allah kurniakan nikmat yang tak terkira banyaknya. But, hari itu extra sikit. Aku dapat email, it was an invitation to give a talk about childhood obesity which I presented ages ago, masa second year. Haha. Tak adalah ages mana. Tapi March kalau tak silap.

 (Fyi, masa second year, SSC (Student selected component) module mewajibkan semua 2nd year medical students buat individual presentation yang theme berdasarkan current and future treatment of any disease. Lantas, selepas dibantu dan disokong oleh tutor aku, aku pun decide buat on childhood obesity. )

Sambung balik cerita. Rasa ages ago tuh sebab masa awal awal tahun balik sini, script untuk oral presentation itu dah kena buang sebab tangan menggatal selagi tak mahu mengemas bilik.  Jadi, nak ingat balik apa yang aku cakap untuk setiap slide itu rasa macam dah lamanyaa last aku present menda itu. Tapi alhamdulillah lah, ingatlah juga sikit sikit and draft slideshows itu still aku simpan. So adalah ayat ayat yang aku still aku boleh guna pakai sebagai script aku on 19th October ini. Tapi macam dah takdir ALLAH kan. Bayangkan email invitation sebenarnya sampai on 7th September which aku tak perasan langsung. Aku dapat tahu pun sebab SSC tutor lead tu bagi 2nd email sekali lagi nak confirmkan aku boleh bagi talk ke tak.Kalau nak tahu, selang beberapa hari after 1st email yang aku tak sedar itu , elok je aku pergi humban kertas kertas SSC aku tuh. (termasuklah script oral presentation). Tak apalah, kita kena bersangka baik dengan Allah. Maybe dengan hilangnya script tuh, aku mampu hasilkan script lagi baik kan and haruslah aku bubuh effort extra sikit nak buatreading pasal topic aku itu.

Aaa.dah mengantuk. Nanti bila free sambung boleh?

Sunday, September 25, 2011

Berlalunya csp.

Alhamdulillah syukur tak terhingga terhadap Ilahi di atas limpah kurniaNya aku berjaya pergi ke lectures CSP yang rata-ratanya 9am-5pm. Before that, asyik merungutnya lama nye kelas tak dapat nak bayangkan mampu hadapi atau tak. Alhamdulillah berjaya jugak.

Masa hari Khamis dan Jumaat. After lunch, aku seorang saja Malaysian yang tinggal dalam lecture hall. Fathul dekat dalam lecture hall lain since batch kitaorang terlalu ramai, ada 3 lecture halls provided. Speaker uni pasanglah kat tiga tiga hall tuh. Balik rumah after last lecture sampailahhh sekarang tak revise lagi.Ottuhke? HAri jumaat keluar. Sabtu keluar siang jap teman juniors tour London.

Apa yang aku buat kalau tak belajar dekat bilik?
1. Kemas bilik.Lap sini sana. Punggah baju lipat balik. Tolak katil segala.
2. Layan movie or drama.
3. Telefon mak ayah tapi tak delah bergayut lama sangat sebab aku selalu call.
4. Masak dan makan. Masak benda yang teringin sangat.
5. Borak. Tapi kalau borak aku biasa aku lipat baju tudung or kemas sini sana. Tanya idzni, kalau dia lepak bilik aku tak sah kalau aku tak lipat baju.
6. Blogging. Tapi tak lama pun. Jap jer.
7. Sekyping or chatting dengan family members atau close friends tapi serius jarang sangat. Tapi kalau sekali sekype lenguh mulut sebab tak berhenti bercakap.
8. Dancing kalau mengantuk time belajar dekat bilik.

Itulah sajalah yang aku buat. Ni sekarang pukul 12. Aku macam ada azam nak study tapi tak sentuh lagi.Uwaaaa. Macam mana ini. Nak chill relaks relaks lagi boleh tak. Rasa kurang rajinnnnn

Wednesday, September 21, 2011

Nak tapi malu.

Yooo assalam!

Apekahh kabar?aku sehat sehat je. Yeah hari ini kelas sampai pukul 1.00 pm! Tak sampai pukul 5.00pm seperti biasa. Hari Rabu memang separuh hari! Kalau nak tahu, depan aku sekarang lecture note tapi aku gagal memberikan tumpuan kepadanya kerana tangan gatal pi tekan fb and blog ini.

Oh ha hari ini nak conteng sikit pasal situasi ini:

Pernah tak korang pergi rumah orang, takpun korang lepak lepak dengan member lepas itu ada orang offer korang makanan, korang kata taknak padahal nak, tapi sebab malu punya pasal cakap taknak. Last sekali korang makan? Pernah tak? Aku pernah.

Pernah diriwayatkan. (alamak sumber aku tak catat but aku dengar this from Ustaz Zahazan). Asma' binti  Umaiz tengah menyiapkan Aisyah R.A untuk bertemu dengan Rasulullah buat kali pertama setelah dijodohkan dengan baginda. Lepas itu, Asma' offer susu dengan Aisyah. Aisyah macam segan segan tak mahu, malu. Alaaa biasalah pengantin baru.*Btw, suami bagi isteri susu, isteri bagi suami susu adalah sunnah Rasulullah bagi pasangan baru kahwin*.Then, lepas Asma' bagitahu susu itu from Rasulullah, Aisyah pun minumlah.Rasulullah pesan suruh bagi kawan kawan yang lain. Then, kawan-kawan lain macam jawap "It's okay, tak apa tak apa.". Alaaa macam kita gaklahh. kate taknak taknak padahal hati nak tapi sebab malu.

Pastuh, Rasulullah pun pesan, jangan himpunkan berbohong dengan rasa lapar. Kalau nak cakap nak. Kalau nak cakap taknak and last sekali kita makan or minum gak menunjukkan ada ciri-ciri dusta dalam diri kita. Janganlah kita membohongi fitrah kitaa sebab malu.

Terbaikkan? Even small small little things macam ini pun Rasulullah siap tinggal kan pesan. Semoga kita try sikit demi sikit tak ulang kesilapan macam dulu. InsyaAllah.Amin!

"Sesungguhnya, kebenaran itu adalah ketenangan hati."

Okay lecture notes dah panggil balik. Dah nak siap pergi kelas dah ni. *8.15am kena tinggalkan bilik.Babai.Wassalam. Have a nice day!

Monday, September 19, 2011

naik dan turun

Pernah suatu hari rasa semangat naikk and happy untuk hari itu and berharap kan bagus kalau tiap tiap hari rasa macam ini. Tak mahu rasa moody atau semangat turun. Hari ini perasaan bercampur baur. Happy sebab cousin and kawan masing masing selamat melahirkan baby masing masing. Yeay. Best kot ada baby. Jangan berangan dulu. Sabar Najah. Habiskan sekolah dulu. Diaorang dah habis sekolah. Your time will come. Soon. Oh ha hari ini happy juga sebab alhamdulillah berjaya menempuh lecture dari pukul 9 am sampai 5pm. Lagi 4 hari nak kene hidup macam ini. Tak apa lepak je. Layan je. Eh lama dah tak sebut layan je. Rindu. So saya ada 7 lectures nak kena baca ni. Mak aih sehari dah 7 lecture notes memang awesomelah. Boleh pula nak blogging padahal pancit kot baru balek kelas. 

Wahidah datang semalam. Lepak punya lepak layan something borrowed dengan hindustan die pun tidur kat bilik aku. Bestlah ada orang kat bilik. Jap lagi ni dia pergi Portugal holiday dengan Ayu walhal baru balik from eurotrip.

Rase berbaur sebab ada minat artis ni. Dia datang london. Kan best kalau terjumpa ke apa leh tangkap gambar.Macam entah apa-apa je nak rasa down pasal itu. Esok menempoh hari yang sama. Doakan lebih baik from hari ini. Oh ha Najib dah balik Jordan. Walaupun aku tak ada kat rumah tapi still rasa sedih kot. Mama, babah abang nawfal je yang tinggal sekarang. Semua dah kembali seperti dulu. Life goes on. Umur semakin tua. Metabolism rate makin turun. Badan semakin gemok. Sorylah merapu. Bosan. Nak kena mandi ni. Post ini hanya membuang masa orang yang membacanya. Sorylah eh tak ada pengisian. Bye2. Wassalam.

Tuesday, September 13, 2011

Westfield Stratford Opening.






Yeay hari ini kelas satu saje sebab semalam pergi masuk group orang lain untuk buat practical.naughty girl kan.malas nak stay sampai petang ini. Practical belajar macam mana nak masukkan catheter. Budak lelaki semua senyap saje.Segan agaknya.Haha. Anyways, hari ini pergi westfield dekat stratford. Baru punyaaa.Besarr and sukaaa. Lepas ini tak payah terhegeh-hegeh nak kena travel pergi Shepherd Bush atau Oxford Street. Naik bus sekejappp saja dah sampai. Ramai habis orangg. 






Overall bestlah dapat jalan jalan.starting next week dah mula busy insyaAllah. Also dapat free make up tadi. Terasa lah diri cantik sekejap. Hurm tiba tiba terasa letih lah.Oklah, Malas nak type lagi. Cukup lah sampai sini. Good Night and selamat tidur. Jangan lupaaa baca doa and 3 kul before tidur. Wassalam.

Monday, September 12, 2011

hari ini keemoan melanda.

Pagi-pagi lagi dah rasa macam moody rasa macam tak nak pergi kelas, kenapa nak kena pergi kelas lepas itu nanti macam mana nak tempoh 3rd year ini mesti tak larat.Campur perasaaaaannn. Rindu rumah lagi. Banyak complaint kan. Rasa macam nak telefon mak tapi tak sempat sebab nak pergi kelas. Lepas itu masa kelas mama call kata nawfal nak tidur, kalau nak wish better borak sekarang. Nawfal, insyaAllah nawfal boleh buat. Sorry if kak jah garang sangat ke apa mase cuti summer arituh. Kak jah cuma nak awfal usaha yang terbaik saja okay? Dapat 5a ke tak itu serah dekat Allah ya. :).Kak Jah percaya Awfal mampu buat yang terbaik. Apa-apa dapat result nanti,semoga Allah bagi kekuatan untuk kita sama sama redha yeah? InsyaAllah.

Dah dapat jawapan kenapa moody sebab masalah perempuan. Adoyai. Patutlah rasa down semacam. Baguslah rasa macam ini, sebab rasa kebergantungan kepada Allah extra sikit. Thanks Allah sebab bagi rasa macam ini. Kalau tak sure enak dibuai kelalaian. Najah, santapan rohani kena cari sendiri. Kalau awak tak cari, awak akan seriously terleka. Tak percaya, cubalah. Cuba tak payah tak dapat santapan rohani seminggu. Orang post apa-apa status keagamaan dekat fb kalau baca tak rasa apa-apa.Rasa macam biasa je. Itu maksudnya hati dah kena hijab. Saya tak mahu hati kena hijab, Saya tak mahu cari Allah bila susah saje. ya Allah tolong ya Allah bagi kekuatan untuk melakukan ketaatan dan kekuatan untuk menjauhi kemaksiatan.

 Santapan rohani dekat ikim best. Pergi klik kat list recorded talk yang boleh muat turun.Besttt.Cuba try tengok ni.http://ikimfm.my/ikimfm/index.php?option=com_content&view=article&id=55

Wan Najah, kalau rasa macam susah nak start. Buat sikit-sikit. Biar sedikit tapi berterusan insyaAllah.Itulah sebaik baik amalan :)

Saturday, September 10, 2011

Saya dah mula sekolah balik.

Alhamdulillah setelah bercuti summer selama 2 bulan setengah saya kembali ke alam persekolahan dengan penuh perasaan yang berbaur. Excited sebab nak start masuk hospital at the same time macam risau nanti agak pancit. Lagi satu, orang kata melahirkan anak kedua lagi merisaukan berbanding anak yang pertama since u know what to expect. Perasaan yang paling dominan time nak balik adalah rasa sedih kerana kembali ke alam persekolahan dan alam kehidupan yang amat berbeza dengan alam kehidupan di Malaysia. Terbayang apa yang bakal ditempuhi bila balik sini. Semua kena buat sendiri. Mama babah adik beradik tak ada nak minta tolong buatkan something takpun mintak tolong teman buatkan something.

Dengar macam bestkan. London. Best untuk holiday je. Untuk kehidupan, lebih prefer Malaysia. Nasib baik tahun ini sama hospital dengan seorang lagi Malaysian, Fakhri. Adalah juga semangat nak pergi hospital nanti. Sekarang macam best sebab tengah introduction week so tak busy sangat. Masih dalam bulan Syawal tapi tak rasa raya sangat sebab macam baru nak adapt balik dengan London ini. Mood raya hilang sedikit. Puasa 6 tak start lagi adoyai. Saya berdoa dengan kuat agar sempat mengerjakan ibadat itu. Tengah makan maggi ini. Mood tak ada lagi untuk masak. Oklah.Nak stop. Esok kalau rajin nak conteng lagi. Rindu rumah.Sobs.

Monday, June 27, 2011

jadikan hidup anda lebih bermakna!

bila sehari demi sehari, perkara yang sama dilakukan, benda akan jadi routine dan kita jadi kurang bersemangat untuk menjadi kan hari hari yang dilalui lebih menarik. Makanya, perkara seperti makan minum tidur tengok tv akan menjadi perkara yang diulang ulang tanpa henti.Oleh itu, bermula hari ini insyaAllah, saya akan mula membuat checklist apa yang perlu dilakukan.Mari kita bersama buat!

-Nak lipat kain serius nak lipat. Semalam tak lipat, so keje jadi 2x.Tak apa asalkan kita letakkan seluruh tumpuan, boleh punye! insyaAllah.macam belajar jugak kan wan najah?
-lepas itu, nak make sure mate elok. Tak mau pakai lens dlu.Esok nak pergi date ngan elly. Tak mau ah mate merah kan.
-nak kuar ramai orang hari rabu.so tindakan sama aje macam kat atas.
-ulang satu muka,make sure ingat pelis.pelis.
-nak masak spaghetti tapi tau bukan ari ni.lauk pauk sume dah ade.
-mandi.hehe belum mandi ni.
-get ready semayang zohor.Arasso! nak gerak mandi dah nie then g solat zohor.

Okay.tuh jelah.babai.

Saturday, June 11, 2011

resepi.

Kohop.

Daging rendam dalam air asam.1kg.potong cube.
15 bawang kecik
6/7 bawang putih
lengkuas 1/2 inchi
Halia 1/2 inchi
Kunyit powder (satu sudu)
Serai 3/4 hiris.blend.
cili kering 15 tangkai
sume blend.
garam.
air asam.
masak sampai pecah minyak.

Lasagna
1.daging cincang
2.Lasagna red sauce
3.lasagna white sauce
4.Mozarella grated cheese
5.bawang besar
6.Mixed Vege
7.+garam black pepper
8.Lasagna sheet.

Arrangement.

Lasagna sheet
sauce putih
sauce merah
cheese


Pudding Yorkshire.
Bawang besar
Double cream
Natural yogurt (1/2 sudu)
Mixed vege
Corn flour
garam
breast chicken
Pudding yorkshire itself.

Friday, May 20, 2011

Leher saya sakit

Salam............

Haha.Lama tak type macam itu.Type banyak noktah kalau texting.
Contoh: Okay......
Hahaha.Rasa kelakarkan type macam itu sebab gaya macam cakap meleret leret. Aku ada kawan dengan seorang ni after spm.So agak selalulah texting dengan dia. Lepas itu, cara dia type lagilah. Takda noktah. Lagi setyle. Gaya macam tegas kan. Aku memang terpengaruh betullah dengan setyle dia. Tapi at least aku ada satu noktah between ayat. Kalau tak nanti orang tak faham kan baca.

Aku tengah sakit leher. Nak tidur tak boleh sebab lepas asar and nak masuk magrib dah. Perut asyik lapar and kepala pening tapi takleh nak complain sebab kalau time sihat tak adalah nak cakap "Asyik sehat dan kenyang je".

Aku tadi secara random aku pun tak faham pun kenapa. Aku teringat dekat seorang kawan lelaki aku ini. Aku tak pernah terfikir apa-apa masa berkawan dengan dia.  Fikir dia macam member biasa. Member lepak lepak gitu. Sekali suatu hari, kawan aku kepada kawan lelaki aku ini tunjuk wallet laki ni  tanpa pengetahuan dia  dekat aku; aku macam tengoklah ada apa. Sekali ada gambar aku. HAHAHA. Aku takkan lupa sampai bila-bila lah weyh. Wah, time tuh my heart fluttered a bit. A bit je. Tak sangka nyeee aku cakap dalam hati aku.

Surat mamat itu still dalam simpanan aku.Lawak lawak lawak.Tapi time itu bestlah kan rasa. Aku sengih je teringat. Old times. Rindu nak usha usha segala. Hey, dah makin tua dah aku. Cepatnya masa berlalu. Dah pergi rest jap and get ready nak solat magrib. Take care people and selamat bersolat!

Thursday, May 19, 2011

Balek Malaysia Soon!

Saya insyaAllah balik Malaysia kurang dari sebulan.Saya semangat nak balik. Saya rindu Malaysia. Nanti dekat rumah insyaAllah nak belajar masak dan masak di rumah. Lepas itu, nak drive sebanyak yang boleh. Practise makes perfect. Alamak, lecture notes dah jerit. Katil pun panggil jugak. Laptop cakap bye bye.Arasso. Paham. Nak babai lah ni. Later lah update elok elok. Take care semua orang. Siapa siapa balik Malaysia, manfaatkan masa bersama keluarga. Masa dah makin suntuk.Ingat Allah dan Nabi dan istiqamah jangan lupa! Anyeong!Wassalam!

Saturday, May 14, 2011

Ssssayaa Nak Exam dah!

Salam!.Ottuhke?Tinggal 3 minggu lagi nak final exam.

Alhamdulillah habis dah exam module semalam. Dengan izinNya, dah buat yang terbaik dah. Apa-apa result nanti kena redha eh Wan Najah Maryam.

Dengan rasminya nak cakap honeymoon day awak dah habis.Semalam habis exam module tak buat apa apa pun. Hari ini alhamdulillah ada belaja OSCE dengan Islamic society. Lepas itu, baju dah basuh dah lipat, nota Locomotor and Public Health (Module2 yang exam semalam) dah kemas, nota osce dah kemas, bilik dah kemas,benda yang nak tengok dah tengok dan tidur pun dah terlebih cukup.

Lepas ini, jangan nak ada alasan nak rehat lah apalah. 3 minggu tak cukup. Kena manfaatkan elok elok. Buat yang terbaik. Cari makna dalam setiap benda yang awak buat bukan sekadar mengejar cita cita. Luruskan niat buat semata-mata kerana Dia.

Okay ingat benda ni.Loving Allah and Muhammd is like breathing. How can we stop?
Dah jangan nak mengada, sila mengadap lecture notess. Pronto!

Wednesday, May 4, 2011

Assalamualaikum!

Hihi. Baru lepas baca entry tahun lepas, wishing list untuk diri sendiri.Ada yang tercapai ada yang tak.Ada yang even dah terlupa dah nak buat. Okay tahun ini, saya adalah Wan Najah Maryam Mohd Daud yang dah berumur 22 tahun. Ottuhke? Saya dah tua! Saya tahu itu. Tak ape memang semua orang akan tua dan mati pun.

So, what's the plan, Cik Najah?
Plannya nak cakaplah dekat sini, ada module exam 13th May ini. Lepas itu final, saya 6 sampai 10 June. Nak cakap saya tak tahu saya tengah berusaha sebaik mungkin atau tidak. ya Allah tolonglah aku ya Allah. InsyaAllah. Kita tak payah fikir pasal hasil tapi kita fikir pasal effort.doa and tawakkal kita kepada Nya. ^_^. Najah come on Najah you still have the time. Jangan sia-siakan. Jangan pernah rasa jemu jangan pernah rasa dah cukup jangan pernah penat berdoa kepada Allah. insyaAllah.

Nak sangat update blog ni dari sehari ke sehari lepas itu tak terbuat sebab duk sibuk benda lain.Okay nak catat apa yang berlaku masa birthday. Semalam ramai orang dah start wish sebab ikut Malaysia. Lepas itu, malam obviously lagi ramai. Tak kisah lah melalui ke FB apa.The thoughts that count ^_^. Aku mengaku sampai saat ini, aku ada certain orang yang aku tengah tunggu untuk wish. Certain-certain orang itu adalah orang yang rapat dengan aku. Tak ada hadiah tak apa. Yang penting ingat and tolong doakan aku.

Siapa yang dah wish itu terima kasih banyak-banyak. Lepas itu semalam tidur awal jugalah dalam sebelas lebih sebab memang tak ada expectation apa apa pun sebab tahun lepas memang tak ada apa-apa berlaku. But tahun ini makan kek coffee walnut. Thanks to Allah aku dikurniakan flatmates yang sangat baik; Afiqah and Ashwinni. and juniors2 yang baik; Idzni, Farah, Wawa, Raihan, Madihah. Oh tidak lupa juga Emy yang ada semalam. Flatmates aku penat kot sebab spend mase the whole day dekat lab but setil buatkan kek.sweet gilekan?Best!.Junior2 aku lagilah nak exam but sanggup spend masa. Walaupun tak ada lah grand pun, tapi the fact of having you guys next to me is more than enough.HAHA.

Cheesy eh?Tapi itu apa yang aku rasa.Hari ini, balek kelas pukul 11am.mengantok gila adoi.Tidur. Ni tadi bangun solat zohor. Ni conteng blog.Lepas itu kena baca buku balik.Memanglah sambutan tak hebat mana but cukuplah Allah bagiku dan Rasullulah utusanNya. Muhasabah diri Wan Najah apa tujuan awak diwujudkan dalam dunia ini. You'll die soon. Perbanyakkanlah amalan mu.