Sunday, June 15, 2014

Allah will provide.

Assalam hi semua!

Apa kabar? Alhamdulillah saya sihat! and I am here at Peterborough, all by myself for shadowing week insyaAllah as a future foundation year one doctor very soon (Tak percaya!). So nak dijadikan ceritakan I was really bored hari sabtu coz I didnt turn up to the hospital for one day and a half before. 

Saturday. 15 June 2014. 
I need to get some groceries dekat ASDA. ASDA itu ala ala Tesco, tapi lagi murahlah. Ingat nak naik bus sebab malas jalan kaki and taktahu jalan. Ada je GPS tapi battery iphone ni cepat mati so better naik bus. Tengah2 jalan sekali nampak one Pakistani lady dengan budak budak, tengah tolak pushchair baru lepas keluar from restaurant. 
So, tanya dia, 
Me  :               "Mana bus stop nak pergi ASDA? Saya baru seminggu duk sini so blur teramat."
Dia  :               "Laa awat nak nek bus, jalan kaki jee. Jom jalan sekali, saya nak pergi area sana."

So berjalanlah kami bersama sama, meriah rasanya sebab budak2 tuh asik main je, lari sini sana. Biasalah budak budak. Dalam borak borak tu, dia ajak datang Mehfil-e-Zikr. Macam majlis dzikir-dzikir selawat dekat rumah mak dia esok harinya (hari ini; Ahad). So, from nak pergi ASDA tadi, pergi fun fair. Seronok gaklah. Sempat naik satu game. ya Allah sebenarnye memang dahsyat gak ah bila fikir game itu macam mana. Memang pusing, 360 degree. Tak cukup benda itu pusing, kerusi kita duduk pun pusing sekali. So bila dah habis game macam pening kepala,ambil keputusan balik, on the way balik pergi ASDA.




PICS

Meet Nabila, Aisya and Ismail!

So many swans!


Gaya mak mak dah haha



Meet Nabila and Hamzah!

 Nampak benda paling tinggi itu? Itu yang orang naik. Benda itu berayun and pusing 360 darjah. Seats dia pusing 360 darjah  gak!.

Sunday. 16 June 2014.
Okay then hari ini. Alhamdulillah pergilah majlis itu. Ya Allah, segan mak aiii. Semua perempuan tapi semuanya mostly dah berumur and tak pandai cakap English. Haha. Aku seorang Malaysian tak ada bangsa lain kecuali Pakistani. Aku banyak sengih je (sorry bajet comel) sebab tak tahu nak cakap apa. Dengar dia orang cakap tapi obviously tak paham dia orang cakap Urdu. But aku sedar satu benda lah, sedar betapa indahnya Islam. Tak kisahlah aku faham bahasa dia orang ke tak tapi end of the day kalau buat majlis dzikir selawat ke apa masing masing use the same language. Arab. Masing2 menyembah Tuhan dan Rasul yang sama, Allah dan Muhammad. Lepas dah habis, makan makan sikit. Roti, kuah and curry. Makcik makcik situ semua impressed and excited bila aku sebut dal sebab tak sangka aku tahu. (Orang Melayu makan kuah dal kot).

Lessons learned.
I didnt go out much, keluar pun pergi hospital and hari itu explore town centre. I said to my mum, this is a very new place, I know no one here. Orang tak berani merayau sangat and if keluar pun untuk beli groceries, and macam seorang seorang, x best sangat. 

Guess what? Little that we knew, mashaAllah Allah let me met this lady. Bukan setakat this lady je,  through her I met her mum, children, sisters and her friends too! Tak sangka langsung! Itulah, Allah nak tunjukkan kekuasaanNya. Kadang benda kita dah memang dah tahu Allah Maha Pemberi apa semua tapi Allah bagi kita suatu jalan cerita yang kadang macam tak sangka eh Allah letak suprise rupanya. Suprise ini bukan saja saja tapi untuk upgrade keyakinan kita yang plateu phase lama sangat, as a reminder that He will provide no matter what. No matter how impossible it seems.He knows what we dont know.

Love, 
Najah




2 comments:

Liyana Azmi said...

najah comei sgt aihh

NajahMa. said...

Haha noo, ur mmmmm on the phone lagi tomei sanat :p